“Wat grappig lijkt voor de één, kan pestgedrag betekenen voor de ander.”

 

Ongewenst gedrag en grensoverschrijdend gedrag worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nou ongewenst en wanneer is de grens overschreden? Eigenlijk is het niet anders dan: zodra iets ongewenst is of de grens is overschreden als de ontvanger dat zo ervaart en zich hierdoor niet meer ‘veilig’ voelt op zijn werkplek.

 

Arbowet

Een belangrijk kader om te begrijpen is de Arbowet, die spreekt over psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De Arbowet vereist dat werkgevers beleid moeten voeren om directe en indirecte stress op het werk te voorkomen of te verminderen. Hieronder vallen bekende vormen van ongewenst gedrag, zoals:

  • seksuele intimidatie
  • agressie en geweld
  • intimidatie
  • pesten
  • discriminatie

 

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag kan vele vormen aannemen. Denk bij seksuele intimidatie aan ongepaste opmerkingen, aanrakingen of voorstellen die een medewerker ongemakkelijk laten voelen. Het kan ook een vorm van agressie en geweld zijn, waarbij fysiek of verbaal geweld wordt gebruikt om anderen te domineren of te controleren. Intimidatie kan zich voordoen in de vorm van bedreigingen, pestgedrag, of het creëren van een vijandige werkomgeving. Discriminatie kan optreden op basis van ras, geslacht, seksuele geaardheid, religie, leeftijd of andere kenmerken, wat kan leiden tot ongelijke behandeling en kansen.

Een uitdaging bij het aanpakken van ongewenst gedrag is dat de ‘lat’ voor wat als grensoverschrijdend wordt beschouwd, voor iedereen anders kan zijn. Wat voor de één een onschuldig grapje lijkt, kan voor een ander als pesten worden ervaren. Het is daarom heel belangrijk dat je als organisatie duidelijke gedragsnormen vaststelt en een cultuur van openheid en respect bevordert, waarin werknemers zich vrij voelen om hun zorgen te uiten zonder angst voor vergelding.

 

Mijn rol als externe vertrouwenspersoon

Als externe vertrouwenspersoon ben ik er om een veilige omgeving te bieden waar medewerkers vrijuit kunnen praten over hun ervaringen. Doordat ik neutraal en onafhankelijk ben, zorgt het ervoor dat medewerkers zich gehoord en gesteund voelen, ongeacht welke vorm van ongewenst gedrag zij ervaren hebben. Samen kunnen we werken aan het onderzoeken van mogelijkheden om een werkomgeving te creëren waarin respect, gelijkheid en veiligheid voorop staan.

 

Samenwerking om ongewenst gedrag aan te pakken

Om ongewenst gedrag aan te pakken, moeten zowel leidinggevenden als externe vertrouwenspersonen samenwerken. Dit vereist bewustwording, het stellen van duidelijke regels en het nemen van passende maatregelen tegen degenen die zich niet aan de regels houden. Op deze manier kunnen we een cultuur bevorderen waarin iedereen zich gehoord, gezien en welkom voelt.

 

Wil jij een gezonde bedrijfscultuur, waarin iedereen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt? Onderzoek dan vandaag nog wat ik kan betekenen voor het welzijn van jouw team. Plan meteen je afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Of stuur me een e-mail: info@danielledavelaar.nl

 

Interessante andere blogs:

Waarom externe vertrouwenspersonen de sleutel zijn tot een gezonde werkomgeving

Een super samenwerkend team – hoe doe je dat?: 6 tips

Een team met Virtual Assistants of een team met personeel in loondienst?: 13 verschillen

Adres

Frida Katz-erf 58

Dordrecht

Certificaten Danielle

Telefoon

0031 6 55 77 25 61

Algemene gegevens

BTW nummer: NL002117138B26
KvK: 73655376

Privacy & Cookie Statement

Algemene Voorwaarden

Danielle Davelaar

Foto’s: Prisca Visser

Chat openen
Hoi 👋
Waarmee kan ik je helpen?