Een sterk team is dé sleutel tot een succesvol bedrijf. Maar hoe optimaliseer jij je team om die gewenste resultaten te behalen? In dit blog geef ik je 7 tips die je helpen je team te optimaliseren, zodat het je wel die resultaten oplevert.

 

Tip 1: Deel je doelen

Zorg dat jij je doelen duidelijk overbrengt op je team, zodat zij weten hoe hun werk bijdraagt aan jouw doelen. Herhaal je doelen ook regelmatig, zo stuur je je teamleden in een bepaalde richting en dit motiveert hen om bij te dragen aan het behalen van de gewenste resultaten.

Bijvoorbeeld tijdens de verbouwing van ons huis hebben we verschillende teamleden (tegelzetter, elektricien en de isolateur). Wij zijn heel duidelijk in onze doelen naar hen toe. Hoe moet het huis eruit komen te zien, hoe willen wij het uitgevoerd hebben én wanneer is de deadline.

 

Tip 2: Geef je team de juiste tools en middelen

Om goed te kunnen presteren heeft je team de juiste tools en middelen nodig. Zorg er daarom voor dat ze over de juiste software, hardware, kennis en procesbeschrijvingen beschikken om hun werk goed te kunnen doen.

Niets is zo frustrerend als niet goed functionerende tools of systemen tijdens je werk. Dat geldt ook voor je teamleden. Procesbeschrijvingen zijn hierbij essentieel.

Een klant van mij doet in zijn bedrijf nog heel veel handmatig, op zich niet mis mee (ook al zie ik verbeteringsmogelijkheden), maar het bedrijf heeft ook geen duidelijke procesbeschrijvingen. Het gebeurt dus regelmatig dat 2 mensen dubbel werk zitten te doen of dat er dubbel naar een klant wordt gecommuniceerd. Dat wil je niet. Automatiseer daarom zoveel mogelijk en zorg voor duidelijke procesbeschrijvingen binnen je bedrijf.

 

Tip 3: (H)erken de sterke en zwakke punten van ieder teamlid

Ieder teamlid heeft sterke en zwakke punten. Onderzoek van ieder teamlid wat zijn sterke en zwakke punten zijn. Zo weet je wat eventuele valkuilen kunnen zijn en kun jij hierop inspelen. Door de sterkte punten van ieder teamlid te benutten, kunnen zwakkere punten worden gecompenseerd en vullen de teamleden elkaar aan.

Als ik weer terugpak naar de verbouwing van ons huis. Michel (mijn vriend) is een kei in de uitvoering van de verbouwing, maar een planning maken en budgetteren liggen hem totaal niet. Hij vindt het ook niet leuk. Terwijl planningen maken en budgetteren wel mijn sterke punten zijn. Omdat we daar open en eerlijk over zijn vullen wij elkaar perfect aan.

 

Tip 4: Communiceer duidelijk

Duidelijke communicatie begint bij jezelf. Geef het goede voorbeeld en spreek je verwachtingen duidelijk uit naar je teamleden. Door open te communiceren met je teamleden en hen aan te moedigen dit ook zelf te doen, kun je problemen en zorgen snel aanpakken en oplossen. Dat weer leidt tot het efficiënter werken van je team en het behalen van betere resultaten.

Verwachtingsmanagement is heel belangrijk in de samenwerking binnen je team. Denk niet: ik neem aan – of ik denk dat hij/zij dat wel weet. In de praktijk zie ik dat het daar vaak fout gaat. Daarom vind ik het belangrijk om regelmatig een overleg te hebben met je team om te vragen wat de teamleden van elkaar nodig hebben en wanneer.

Door duidelijk te communiceren en verwachtingen helder te hebben optimaliseer je het team.

 

Tip 5: Investeer in teambuilding

Investeer in teambuildingactiviteiten om de band tussen de teamleden te versterken. Plan eens in de zoveel tijd een teamuitje of organiseer een teambuildingsessie. Dit verbetert niet alleen de samenwerking en communicatie tussen de teamleden, maar zorgt ook voor een betere werksfeer. Een goede werksfeer zorgt voor meer motivatie en betrokkenheid van het team, wat leidt tot betere resultaten.

Een goed idee vind ik bijvoorbeeld Insights Discovery. Dit is een training van een dag waarbij psychologische voorkeuren gekoppeld worden aan 4 kleuren. Deze geven inzicht in je eigen reacties en gedrag en helpen je om te begrijpen waarom andere mensen heel ander gedrag laten zien.

Een effectief team bestaat uit verschillende type mensen, met verschillende achtergronden, vaardigheden en persoonlijkheden, zodat ze elkaar aanvullen en versterken.

 

Tip 6: Geef feedback en erkenning

Feedback is essentieel voor de groei en ontwikkeling van je team en individuele teamleden. We zijn vaak geneigd om te zien wat niet goed gaat en dat uit te spreken. Kritiek geven is soms zeker nodig. Maar geef ook regelmatig feedback en erkenning voor goede prestaties. Dit zorgt niet alleen voor een betere werksfeer, maar zorgt ook voor meer motivatie en betrokkenheid van het team.

Lang, lang geleden heb ik een leidinggevende gehad die heel erg van de positieve benadering was, persoonlijk vond ik dat veel fijner werken dan iemand die alleen iets zei wanneer iets niet goed ging. Je voelt je gezien en gewaardeerd. Mij motiveerde het zeker om een stap harder te werken en het bevorderde ook zeker de werksfeer.

Zelf heb ik dat ook gedaan door met het team waar ik leiding aan gaf successen te bespreken, te vieren en de teamleden te bedanken voor wat ze deden.

 

Tip 7: Blijf leren en verbeteren

Houd de laatste ontwikkelingen bij in jouw vakgebied en investeer in trainingen en opleidingen voor je teamleden. Zorg ervoor dat je team altijd op de hoogte is van de nieuwste trends en ontwikkelingen en blijft het bedrijf relevant.

 

Conclusie

Het optimaliseren van je team is een belangrijk onderdeel van het behalen van de gewenste resultaten. Door je doelen te delen, de juiste tools en middelen ter beschikking te stellen, de sterke en zwakke punten van teamleden op elkaar af te stemmen, duidelijk te communiceren, te investeren in teambuilding, regelmatig feedback te geven en te blijven leren en verbeteren, kun je een sterk team creëren dat samen naar doelen toe werkt én het gewenste resultaat.

 

Heb je een team, maar behaal je niet de gewenste resultaten? Plan een Team-strategiedag in en we inventariseren waar de verbeterpunten liggen. Na deze dag ontvang je het plan dat jouw team optimaliseert met als resultaat een optimaal samenwerkend team en dat jouw gewenste resultaat behaald. Stuur me een e-mail om vrijblijvend in een verhelderend gesprek te bekijken hoe ik je hierbij kan helpen: info@danielledavelaar.nl

 

Interessante andere blogs:

Een super samenwerkend team – hoe doe je dat?: 6 tips

Een team met Virtual Assistants of een team met personeel in loondienst?: 13 verschillen

Adres

Simon Vestdijkerf 15
Dordrecht

E-mail

info@danielledavelaar.nl

Certificaten Danielle

Telefoon

0031 6 55 77 25 61

Algemene gegevens

BTW nummer: NL002117138B26
KvK: 73655376

Danielle Davelaar

Foto’s: Prisca Visser

Chat openen
Hoi 👋
Waarmee kan ik je helpen?