De berichtgeving van de laatste tijd over het datalek in het coronasysteem bij de GGD, maakt de wet AVG weer een hot item. Jij wilt je klanten en potentiële klanten graag informatie sturen. Mag je dat dan zomaar? Je hoort om je heen dat je wel aan de AVG-wetgeving moet voldoen, anders riskeer je een boete. AVG-wetgeving en boete? Hoe zit dat precies? Wetgeving klinkt als moeilijke materie en moet jij je daar dan eerst helemaal in gaan verdiepen? In dit blog ga ik je uitleggen wat de wet AVG inhoudt en hoe groot een boete kan zijn.

 

Wat is de wet AVG?

Op 25 april 2018 is de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingevoerd. Internationaal heet deze wet: General Data Protection Regulation (GDPR).

Door de wet AVG heb jij als ondernemer meer verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens dan voorheen. De AVG zorgt er dus voor dat jouw klanten meer privacy rechten hebben. Je klant kan bijvoorbeeld inzage vragen in opgeslagen data, of zijn eerder verleende toestemming intrekken.

 

Voor wie geldt de wet AVG?

Alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken van klanten, personeel of andere personen uit de EU moeten voldoen aan de wet AVG. Dus nagenoeg alle ondernemers hebben hiermee te maken. Ook overheidsinstellingen, scholen, zorginstanties, verenigingen en stichtingen. Internationale bedrijven die zakendoen met EU-landen moeten zich ook houden aan de AVG.

 

Wie confronteert of houdt toezicht op de wet AVG?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet toe op de naleving van de wet AVG en kan boetes opleggen.

Klanten die vermoeden dat hun persoonsgegevens op een manier worden verwerkt die in strijd is met de wet AVG, kunnen een privacy klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP doet in zo’n geval onderzoek. Die zoekt dus helemaal uit of je wel op de juiste wijze met de privacygegevens omgaat. Zorg dat je dit dus op orde hebt. Zo niet, dan ontvang je dus een boete. De boetes kunnen oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4% van je omzet (wereldwijd) als je je niet houdt aan de wet AVG. Behalve dat jij een boete krijgt, moet je er uiteraard ook voor zorgen dat jij je in het vervolg wel aan de wet AVG gaat houden.

 

Wil je meer weten over de wet AVG? Via deze link kom je op de website van Autoriteit Persoonsgegevens. Daar kun je nog veel meer informatie vinden.

 

Wil je dat ik met je meekijk hoe jij je bedrijf AVG-proof kunt maken? Stuur mij een e-mail en we maken eerst een vrijblijvende afspraak. info@danielledavelaar.nl of via het contactformulier op mijn website.

Adres

Simon Vestdijkerf 15

Dordrecht

Certificaten Danielle

Telefoon

0031 6 55 77 25 61

Algemene gegevens

BTW nummer: NL002117138B26
KvK: 73655376

Privacy & Cookie Statement

Algemene Voorwaarden

Danielle Davelaar

Foto’s: Prisca Visser

Chat openen
Hoi 👋
Waarmee kan ik je helpen?